Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

Gondar University

Land: Ethiopië
Categorie: Onderwijs, Oogzorg
doneer aan dit project

In de regio Amhare Regional State alleen al is meer dan 230.000 inwoners blind en 808.000 inwoners slechtziend. Bijna de helft van deze mensen is blind vanwege staar. 115.000 mensen zijn blind of slechtziend door trachoom en 78.000 mensen hebben een bril nodig. Vooral trachoom komt in deze regio veel vaker voor dan in andere regio’s. In de regio is er voor elke 606.000 inwoners welgeteld 1 oogarts. Voor elke 420.000 inwoners is er 1 oogzorgcentrum die ook in rurale gebieden actief is. Hieruit blijkt een groot tekort aan goed opgeleid personeel en oogzorgfaciliteiten.

In samenwerking met de Universiteit van Gondar zorgen we ervoor dat mensen toegang krijgen tot goede en duurzame oogzorg. De universiteit is het oudste medische instituut van Ethiopië met momenteel 43 afdelingen met 12 bachelor programma’s en 44 master programma’s. Onder andere de opleiding tot oogheelkundige wordt op deze universiteit aangeboden. De universiteit heeft ook een ziekenhuis met 350 bedden en onder andere een afdeling oogheelkunde. Het is het enige grootste medisch centrum voor noordwest Ethiopië. Per week worden gemiddeld 100 complexe oogoperaties uitgevoerd, worden 150 patiënten poliklinisch behandeld en ontvangen 10 patiënten een ooglaserbehandeling. Per dag vinden er gemiddeld 10 kleinere operaties plaats.

We zorgen voor kwalitatieve en duurzame oogzorg, de verhoging van de kwaliteit en uitbreiding van scholingsprogramma’s en dat de kwaliteit en kwantiteit van onderzoek verbeterd wordt. Patiënten worden onderzocht, oogoperaties worden uitgevoerd, brillen worden aangemeten. Studenten kunnen op stage in het buitenland, worden opgeleid en kunnen zich verder specialiseren.


doneer aan dit project

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.