Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

18 december 2020

Samen openen we ogen

Samen openen we ogen 1Fabien is een vrolijke elfjarige jongen. Door een ongelukje liep Fabien enkele dagen geleden oogletsel op. Hij lijdt erg veel pijn en ziet niets meer door dit oog. Zijn ouders vrezen het ergste. Zijn vader neemt hem mee naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Hier is echter geen oogarts.

“Fabien lijdt erg veel pijn en ziet niets meer door zijn rechteroog.”

Gelukkig is de verpleegkundige, gespecialiseerd in oogheelkunde, goed opgeleid om vast te stellen dat de kwetsuur ernstig is. Hij verwijst Fabien en zijn vader door naar het oogziekenhuis. Fabien’s vader is zeer verbaasd en tegelijkertijd blij dat het oogziekenhuis open is. Door de maatregelen die de regering treft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is er helaas geen openbaar vervoer.

De oogverpleegkundige erkent de dringendheid en laat Fabien en zijn vader met een ambulance naar het oogziekenhuis brengen. Dit is een wijze beslissing. Dokter Théophile stelt hyfemie vast in Fabien’s oog. Het is een bloeding in de voorste oogkamer en kan, indien niet tijdig behandeld, leiden tot onherroepelijke blindheid.

Fabien’s vader vreest dat zijn zoon nooit meer goed zal kunnen zien. De dokter verzekert hem dat ze er tijdig bij zijn om zijn zicht te redden. Hij voert dezelfde dag nog een chirurgische ingreep uit. De volgende dag ziet Fabien opnieuw. Wel nog wat wazig maar dokter Théophile verzekert hem en zijn vader dat zijn zicht de komende dagen zal verbeteren. Fabien zal opnieuw goed kunnen zien!

U en wij zien hen

Je moet er niet aan denken dat Fabien halfblind was geworden. In ontwikkelingslanden is het extra zwaar met een visuele beperking. Zorg nodig? Naar school? Een baan zoeken? Vergeet het maar. Dat lukt bijna niet. En die anderen dan? Als we denken aan Fabien, en aan het verschil dat die ene oogarts in zijn leven maakte, dan weten we het zeker. Samen met u willen we ervoor zorgen dat iedereen met een (visuele) beperking volledige toegang krijgt tot zorg, onderwijs en werk. Helpt u mee met een Kerstgift?

Doneer nu

Credits: Kabgayi Eye Unit / Light for the World Belgium

Gerelateerde Berichten

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

18 december 2020

Maak kennis met onze nieuwe naam: SeeYou

Lees Voor Per 1 januari hebben we een nieuwe naam: SeeYou! We gaan als zelfstandige organisatie verder en kunnen daardoor nog effectiever, en nog d...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.