Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

17 november 2020

De impact van klimaatverandering op de allerarmsten

Op 27 oktober 2020 heeft onze ambassadeur en weerman Reinier van den Berg een presentatie gegeven tijdens de Justice Week van Tear! De Justice Week stond dit jaar in het teken van recht en onrecht. Reinier sprak over klimaatverandering, wat ons allen raakt. De impact van klimaatverandering is vooral het grootst voor de allerarmsten van de wereld. Deze kwetsbare groep is afhankelijk van landbouw voor hun voedsel en inkomen, en wonen in regio’s waar klimaatverandering een grote invloed heeft op de landbouw. 

Toegang tot voedsel 

  • 1 miljard mensen zijn ondervoed vandaag de dag.
  • 95% van hen wonen in (sub)tropische gebieden.  

Als gevolg van klimaatverandering zal het aantal mensen in hongersnood oplopen in de toekomst. Behalve de impact op landbouw zorgt klimaatverandering voor meer extreme weersomstandigheden.  

Natuurrampen

Reinier vertelde over natuurrampen die de meest kwetsbaren hard treffen. Zo werd in maart 2019 Mozambique getroffen door cycloon IdaiDorpen werden verwoest en bewoners moesten alles achter zich laten. Een 67-jarige bewoonster vertelt:

De impact van klimaatverandering op de allerarmsten“Het begon met waaien. Ik dacht eerst, het is gewoon wind. Maar de wind werd sterker en sterker. Het dak vloog van het huis af en de regen kwam naar binnen. Ik ben blind, dus wist niet waar ik naartoe moest. Uiteindelijk brachten hulpverleners mij naar een veilige plek.”

Mensen met een handicap werden onvoldoende geïnformeerd om zich goed voor te bereiden op de cycloon. Tijdens en na dat de ramp waren zij niet in staat om toegang te krijgen tot hulp. Zij werden aan hun lot over gelaten. Wij zetten ons in voor mensen met een handicap, zodat zij niet worden vergeten bij natuurrampen. 

Meer lezen over onze reactie op cycloon Idai? Klik dan hier. 

Gerelateerde Berichten

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

18 december 2020

Maak kennis met onze nieuwe naam: SeeYou

Lees Voor Per 1 januari hebben we een nieuwe naam: SeeYou! We gaan als zelfstandige organisatie verder en kunnen daardoor nog effectiever, en nog d...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.