Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

30 juli 2020

In memoriam: Jenny Cozijnsen

27 juli 2020 overleed Jenny Cozijnsen. Een dag later zou ze negentig jaar zijn geworden. Jenny was samen met haar man Martien (die in 2015 overleed) oprichter van Dark & Light Blind Care, het latere Light for the World en nu SeeYou.

Begin jaren tachtig van de In memoriam: Jenny Cozijnsen 3vorige eeuw maakten Jenny en Martien -oogarts van professie- een reis door Zuid-Afrika. Ze werden geraakt door de vele blinde en slechtziende kinderen die ze bedelend op straat tegenkwamen. Tijdens die reis werd de kiem gelegd voor de oprichting van Dark & Light Blind Care in 1982. De organisatie richtte zich in eerste instantie specifiek op zorg en onderwijs voor kinderen en volwassenen met een visuele beperking in ontwikkelingslanden. Later zou de focus verbreden naar kinderen en volwassenen met diverse handicaps.

Martien en Jenny startten de stichting vanuit hun eigen woonkamer in Zeist. Vrienden en kennissen, maar ook mensen die breed bekendheid genoten zoals majoor Bosshardt, werden gevraagd om zich in te zetten voor de stichting. Martien legde de contacten, Jenny verzorgde de administratie, schreef brieven in het Engels en waar nodig vertaalde ze speeches van Martien. “Het was de mooiste tijd van mijn leven”, vertelde Jenny in 2018. “Mijn man was een hele goede netwerker en verbinder, hij kreeg zaken in gang. Maar hij sprak nauwelijks een woord Engels. Ik wel.”

Toen de organisatie in de loop der jaren professionaliseerde, kwamen Martien en Jenny verder op afstand van de organisatie te staan. Maar hun betrokkenheid bleef. Zo leverde Jenny in 2018 nog een bijdrage op de bijeenkomst ter ere van het 35-jarig jubileum van SeeYou, voorheen Light for the World Nederland en was ze in oktober 2019 nog bij een relatiediner met donateurs en fondsen aanwezig.

SeeYou is dankbaar voor het vele dat Jenny, samen met haar man Martien voor onze organisatie en vele kinderen en volwassenen wereldwijd heeft betekend. Voor beiden vormden de woorden uit Mattheus 25 de basis van hun werk en leven: “Ik verzeker jullie: alles wat jullie hebben gedaan voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan”.

In memoriam: Jenny Cozijnsen 1

Jenny Cozijnsen met Dicky Nieuwenhuis

Wij wensen kinderen, kleinkinderen en andere nabestaanden troost en kracht toe in het verwerken van het verlies. Het team van SeeYou zal zich in blijven spannen om in de geest van Jenny en Martien het werk voort te zetten.

Lees hier het verslag van de ontmoeting die de huidige directeur van SeeYou, Dicky Nieuwenhuis, in 2018 had met Jenny Cozijnsen.

Gerelateerde Berichten

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.