Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

12 mei 2020

Tijdens de crisis: Verpleegster Júlia

Júlia Vasco is verpleegster in de Nhaconjo Health Unit en maakt daarmee deel uit van het Every Life Matters-project. Dit heeft tot doel de inclusie van mensen met een handicap in gezondheidssystemen te bevorderen. Vooral ook wat betreft toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg en informatie. 

Tijdens de coronacrisis is het werk van gezondheidswerkers riskanter en belangrijker dan ooit tevoren. Zoals de meeste mensen neemt Júlia maatregelen om zichzelf, haar familie en de rest van de gemeenschap te beschermen tegen Covid-19. Toch maakt haar beroep dit moeilijk en maakt ze zich zorgen dat ze het virus op een dag mee naar huis zal nemen.

Bescherming

‘Elke dag, zodra ik thuiskom van mijn werk, trek ik mijn mogelijk besmette uniform uit en was mezelf grondig. Mijn familie helpt door wat van mijn kleren buiten te laten, zodat ik mezelf kan verschonen voordat ik het huis binnenkom. Pas na dit ritueel voel ik dat het veilig is om met hen om te gaan.’

Tijdens consulten waarschuwt Júlia haar patiënten dat ze waar mogelijk thuis moeten blijven om de verspreiding van het virus te verminderen. Ze informeert hen over preventieve maatregelen die ze kunnen nemen.

Om ervoor te zorgen dat patiënten en gezondheidswerkers ‘veilig’ kunnen blijven, worden er in het ziekenhuis ook maatregelen genomen. Onder andere moeten patiënten minimaal 2 meter uit elkaar zitten in de wachtkamers. Rond het ziekenhuis zijn verschillende desinfectiepompen te vinden.

Bedreiging

Ondanks alle inspanningen om mensen op de hoogte te houden, is Júlia van mening dat velen het virus niet serieus nemen. Ze zijn zich er niet volledig van bewust hoe besmettelijk het is en hoe rampzalig de gevolgen ervan kunnen zijn.

In het ziekenhuis waar Júlia werkt, zijn niet voldoende beschermingsmiddelen, zoals maskers en handschoenen. Dit maakt het werk in het ziekenhuis des te uitdagender.

‘In mijn elf jaar werken als verpleegster, voel en ben ik nu voor het eerst bedreigd door mijn beroep’ zegt Júlia.

Gerelateerde Berichten

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.