Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

22 april 2020

Collega vertelt: Coronacrisis in Mozambique

Tijdens deze coronacrisis werkt Pedro Safrão hard vanuit zijn huis. Hij vertelt over de situatie in Mozambique, over de getroffen maatregelen en de verwachtte toekomst. ‘In Mozambique zijn nog weinig officiële besmettingen gemeld. Dit komt omdat de tests alleen in de hoofdstad Maputo wordt uitgevoerd. Over de andere steden is daarom ook geen informatie bekend, laat staan de kleine dorpen.’

Welke maatregelen heeft de overheid genomen?

‘Ondertussen heeft de overheid de scholen en winkels gesloten. De grenzen zijn gesloten en het is ook niet toegestaan om binnen het land van de ene naar de andere provincie te reizen. Met de bus mogen maximaal tien mensen mee. Bij publieke plaatsen wordt desinfectiemiddelen en water aangeboden. Een paar mensen mogen naar binnen, anderen moeten buiten wachten. Op een afstand van 1,5 meter.

In Beira, de grootste stad na Maputo, zijn nog geen besmettingen gemeld. Op de informele markten zijn nog veel mensen aanwezig. Het kost wel tijd, maar langzamerhand realiseren de mensen zich de ernst van de situatie. Toch zijn de markten de plaats waar de mensen blijven komen. Daar (ver)kopen ze hun goederen, daar komt een groot deel van hun inkomsten vandaan. Verder heeft de overheid verboden dat werknemers ontslagen kunnen worden, maar dit geeft geen garantie dat werknemers ook hun salaris uitbetaald krijgen.’

Hoe is de situatie voor mensen met een beperking?

‘De overheid communiceert op verschillende manieren naar de bevolking. Er rijdt een auto door de stad heen met een megafoon waardoor de maatregelen worden verspreid. Via televisie wordt er ook informatie verspreid. Helaas is er maar één programma beschikbaar met gebarentaal. Dit is nog te weinig om voldoende informatie te verspreiden.

De programma’s van Light for the World voor de mensen met een beperking zijn nu stopgezet. Zodra het aantal besmettingen hoger wordt, zal het nog lastiger voor hen worden. Want juist dan hebben mensen met een beperking zorg nodig. Denk aan handen schoonhouden, dat is heel moeilijk. Maar ze moeten ook van de ene naar de andere plek in huis gebracht worden. Over het algemeen is er 1 toilet beschikbaar per 10-15 huizen, die niet toegankelijk is. Als ze er alleen naar toe moeten, dan moeten ze er naartoe kruipen. Daarnaast zijn medicijnen zijn bijna uitverkocht, omdat dit veel wordt ingeslagen door de rijkere mensen.’

Wat doet Light for the World in Mozambique?

‘Momenteel nemen de collega’s vanuit huis deel aan vergaderingen. Er wordt meegedacht aan actieplannen op gemeentelijk niveau. Alleen op provinciaal niveau kunnen we weinig meewerken. We krijgen geen kans om op de documenten feedback te geven. In samenwerking met Unicef houden we in de gaten hoe het virus zich verspreidt en ondernemen we actie.

De informatie over het coronavirus wordt op meerdere manieren toegankelijk gemaakt. Deze informatie wordt telkens bijgewerkt. Daarnaast proberen we ook te voorzien in voedsel voor mensen met een beperking. De voedselprijs is gestegen, het voedsel is nu duur. Hierdoor is de mogelijkheid om voedsel te kopen nog meer verminderd.’

Wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

‘Op dit moment heerst er in de omgeving een soort van angst. Een gevoel van onbekwaamheid. Als we kijken naar landen als de Verenigde Staten en Italië. Daar is het al een groot probleem. Terwijl er hier een matig gezondheidssysteem is. We kunnen alleen kleine gevallen behandelen, zoals malaria, cholera, HIV, diabetes en hoge bloeddruk. Echte capaciteit hebben we alleen in Maputo. Dus we hebben echt reden om bang te zijn.

Daarnaast wordt ook duidelijk hoe belangrijk goede informatie is. Er wordt veel nepnieuws verspreid, dit maakt de mensen onzeker. Wat moeten ze nu wel of niet doen, welke maatregelen wel nemen en welke niet.’

Wat kan er nu nog gedaan worden?

‘Het is belangrijk om het virus af te remmen tot in ieder geval januari 2021. Onze gezondheidssystemen zullen instorten als het er teveel worden. Het moet echt afremmen en langzaam verspreiden. Daarbij moeten omgevingen afgesloten en geïsoleerd worden en handel worden stopgezet. Dit betekent dat mensen die afhankelijk zijn van handel op de informele markten, geen inkomsten meer zullen hebben. Wat zullen zij dan eten? Hoe zullen zij overleven?

Het belangrijkste wat we kunnen doen is bidden of God wil beschermen en sparen.’

Gerelateerde Berichten

22 januari 2021

Geef kinderen met een handicap een onvergetelijk 2021!

Lees Voor Vlak na de geboorte ontdekt moeder Sarah witte vlekjes in de ogen van haar dochtertje Emmanuella. “Ik maakte mij direct zorgen. Wat als...

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.