Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

4 januari 2020

Wereld Brailledag

Vandaag, 4 januari 2020, is het Wereld Brailledag. Daarom vragen de Christelijke Bibliotheek voor Slechtzienden en Blinden (CBB) en Light for the World op deze speciale dag uw aandacht voor mensen met een visuele beperking in Nederland en ontwikkelingslanden.

Stelt u zich eens voor om een visuele beperking te hebben. Al uw dagelijkse bezigheden die altijd zo gemakkelijk zijn, gaan lastig of zijn zelfs onmogelijk. Alles wat u zo mooi vindt, zoals de glimlach op het gezicht van uw familie en vrienden, kan u niet meer zien. Mensen met een visuele beperking in Nederland en ontwikkelingslanden hoeven dit niet in te beelden. Dit is hun leven.

Wereldwijd zijn maar liefst 36 miljoen mensen blind. Hiervan wonen 76.000 mensen in Nederland en zijn er maar 2.000 actieve braillelezers. In ontwikkelingslanden is maar 1% van het schoolmateriaal toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Aangepast lesmateriaal, zoals braille en audioboeken zijn schaars.

Belang van braille

In 2012 ontmoetten we Agnes, een negenjarig meisje uit Tanzania. Door de oogziekte glaucoom is haar gezichtsveld volledig weggevallen. Op een reguliere school krijgt zij naast haar normale lessen, les in het lezen en schrijven van braille. Agnes haar leraar is erg trots op haar: ‘Ze leert erg snel! Het leren van braille vraagt veel oefening. Het herkennen van letters is niet zo moeilijk, maar het lezen van volledige woorden is aan het begin erg lastig. Agnes doet het goed en ze maakt grote sprongen. Ze geniet ervan om naar school te gaan!’

Agnes als tiener in de klas

Zes jaar later, in 2018, zijn wij weer bij Agnes op bezoek. Het leren van braille heeft Agnes haar wereld compleet veranderd. Ze is volledig opgebloeid! Ze gaat zelfstandig naar school, heeft vriendinnen en ze heeft verantwoordelijkheden gekregen op school: ‘Ik let op vier kleine meisjes met een visuele beperking. Ik leer ze hoe ze voor zichzelf moeten zorgen en zorg ervoor dat ze zich thuis voelen op school. Wanneer ik klaar ben met school wil ik lesgeven aan kinderen zoals ik, aan kinderen die een visuele beperking hebben.’

Het verhaal van Agnes laat zien wat voor een impact geschikt onderwijsmateriaal op het leven van iemand met een visuele beperking heeft. Door het leren van braille heeft ze toegang gekregen tot een stralende toekomst! Ze kan een opleiding volgen, wordt geaccepteerd door de gemeenschap en kan voor zichzelf zorgen.

Steun mensen met een visuele beperking

Samen met u willen de CBB en Light for the World op Wereld Brailledag steun bieden aan deze groep. De CBB produceerde in 2018 250.000 braillepagina’s en 44.000 grootletterpagina’s. En dankzij de steun van donateurs kon Light for the World maar liefst 90.000 oogoperaties uitvoeren.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat wereldwijd blinden en slechtzienden toegang krijgen tot medische zorg en tot braille. Geeft u hen zicht op een stralende toekomst, zoals die van Agnes? Steun hen en deel ons verhaal. Lees hier hoe u de CBB kunt steunen en hier Light for the World.

Gerelateerde Berichten

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

18 december 2020

Maak kennis met onze nieuwe naam: SeeYou

Lees Voor Per 1 januari hebben we een nieuwe naam: SeeYou! We gaan als zelfstandige organisatie verder en kunnen daardoor nog effectiever, en nog d...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.