Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

15 november 2019

Een bezoek aan de Masai in Kenia

Samen met de UDPK (United Disabled Persons of Kenya) en andere lokale organisaties werken we aan projecten in Kenia. Collega Klaas is vorige week een aantal projecten langsgegaan. Hij vertelt het volgende over een training:

‘Na een lange tocht over slechte wegen komen we aan bij een groep Masai. Dit is een herdersvolk met een sterke eigen cultuur. Door hun leefwijze gaan de kinderen niet vaak naar school. Als er een kind met een handicap wordt geboren, denkt men dat dit een vloek is voor de familie.

Yacintha, een medewerker van de Sang’Ida Foundation, voert een gesprek met deze Masai. Veertig vrouwen en een paar mannen. Het gesprek gaat al snel over huiselijk geweld. Regelmatig is er ruzie in een huishouden, waarbij vrouwen vaak worden geslagen. Dit lijkt voor mannen een manier om de baas te kunnen blijven in huis. Ze vinden dat vrouwen niet te veel vrijheid moeten krijgen, omdat ze anders ideeën krijgen die het gezin te gronde kunnen richten. Verkrachtingen en psychologisch geweld komt relatief vaak voor.

Als een vrouw bevalt van een kind met een handicap, krijgt ze vaak de schuld van de ‘vloek’ die ze over het huis heeft gebracht. Dit leidt weer tot geweld. Niet zelden dwingt de familie van de man de vrouw om het kind te verwaarlozen, alleen achter te laten of zelfs te verdrinken.

Yacintha vertelt over een 5-jarig meisje dat op weg was naar de hongerdood. Toen ze door de Sang’Ida Foundation werd gevonden, woog ze maar 3,5 kilo. Dit meisje is gelijk opgenomen in een tehuis en ziet er nu gezond en blozend uit. Door goede zorg en voeding is dit kind weer opgeknapt.

In het tehuis verblijven ongeveer 40 kinderen. Soms samen met de moeder, als die ook gevaar loopt. Zodra een kind is aangesterkt en naar school gaat, wordt er contact gezocht met de familie. Ouders krijgen voorlichting over de handicap van hun kind, wat ze wel en niet zullen kunnen, welke rechten het kind heeft. Als de ouders het kind aanvaarden zoals het is, begint een voorzichtige nieuwe kennismaking. Na een tijd mag het kind een dag in de familie blijven. Nog weer later een aantal dagen en een week. Zo wordt dit langzaam opgebouwd. Als het goed gaat, kan de definitieve terugkeer van het kind in het gezin worden gepland.

Heel langzaam verandert in deze regio het denken van de Masai over mensen met een handicap. Het is een kwestie van lange adem en inzet van mensen die heel gedreven zijn, zoals Yacintha en haar collega’s.

Ik heb in deze ontmoeting geleerd wat een vreselijk lot kinderen met een beperking soms wacht bij de Masai. Maar ik heb ook gezien dat er heel wat gedaan kan worden door volhardend te werken. Zoals: betere voorlichting, vertrouwen winnen, gesprek stimuleren en mening vormen.

Daar doen we het voor: Light for the World en UDPK!’

Gerelateerde Berichten

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.