Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

25 september 2019

Wat te verwachten als relatiemanager stichtingen en vermogensfondsen

Ontmoet Gerdi Hogendoorn (tweede van links op de foto). Sinds januari 2018 is ze werkzaam bij Light for the World als relatiemanager voor bedrijven en major donors. Ze heeft de overstap gemaakt van een strategisch adviesbureau naar een goed doel, en wel Light for the World. Gerdi vertelt over haar werk bij Light for the World en wat je kan verwachten als relatiemanager stichtingen en vermogensfondsen.

Waarom werk je met zoveel plezier bij Light for the World?

“In mijn werk heb ik altijd met plezier relaties opgebouwd met klanten en gezocht naar de verbinding tussen de behoefte en dat wat er geleverd kan worden. Maar ik was op zoek naar meer maatschappelijke betrokkenheid. Vandaar mijn stap richting een goed doel. Een grote stap waarbij ik wist dat het belangrijk is wanneer je voor een goed doel gaat werken, je ook een link moet hebben met het doel.

Mijn dochter kreeg vlak na haar geboorte onder andere hersenvliesontsteking. Ze bleek er een auditieve beperking aan over te houden. Je wordt geconfronteerd met de zorgen en onzekerheid van het hebben van een handicap. Wordt ze geaccepteerd en kan ze het meisje zijn wie ze is, of zal ze altijd het meisje met een beperking zijn? Onze dochter bleek wonderlijk gewoon te kunnen horen en verstaan. Toch wilde ik dat, wat een onderdeel is geworden in mijn leven, graag meenemen in mijn werk. Ik besefte dat het in veel landen niet vanzelfsprekend is dat de zorg naar je toe komt en er sprake is van een stigma rond het hebben van een handicap. Acceptatie is zo belangrijk! De zorg kan ook verbeterd worden door preventie en behandeling. Maar even belangrijk is het zorgen dat mensen met een handicap naar school kunnen, een baan kunnen hebben, een eigen leven kunnen opbouwen en niet afhankelijk zijn. Aan dit alles wil ik bijdragen.”

Wat maakt het werken bij Light for the World zo bijzonder?

“Het is essentieel dat je ziet waar je voor werkt, daarom ben ik vrij snel op reis gegaan. Wat krijg je een respect voor alle mensen in het veld die de programma’s uitvoeren. Experts op het gebied van inclusie, gepassioneerde mensen, vol liefde voor iedereen, maar ook professioneel. Ze weten precies hoe ze in de context van het land en de situatie handvatten kunnen bieden, zodat mensen met een handicap gelijke kansen krijgen. Tegelijkertijd zie je de nood in de gebieden zelf. De mensen die verstopt zitten in een hutje, omdat ze blind, albino of doof zijn of een fysieke beperking hebben. Hoe mooi is het dat je elkaar vindt en verder kunt brengen.

Het mooie aan werken met stichtingen en vermogensfondsen is dat je elkaar echt wat kunt bieden. Stichtingen en vermogensfondsen bestaan omdat ze hun geld beschikbaar willen stellen om iets goeds te doen. Het middel dat ze hebben is geld, maar ze hebben niet altijd de expertise om het werk uit te voeren. Daarin vinden ze organisaties als Light for the World. Wij zijn de expert in inclusie.

De uitdaging is dat je elkaar vindt in een gezamenlijke droom en kunt ontdekken wat de stichting nodig heeft om het vertrouwen te geven om het geld beschikbaar te stellen. Bij de één is dat een relatie opbouwen om vervolgens met een voorstel te komen wat bij beide partijen past en dan ook te leveren wat er is beloofd. Bij andere stichtingen is het minder noodzakelijk een relatie te bouwen, maar is het belangrijk een voorstel te doen wat aan hun voorwaarden voldoet, een duidelijke rapportage en monitoring af te spreken en dat ook na te komen. Kortom, het werk is erg afwisselend.”

Wat is de grootste uitdaging in de functie van relatiemanager stichtingen en vermogensfondsen?

“We hebben een hele trouwe groep stichtingen en fondsen die ons al jaren steunen. Het gaat om een groot deel van de inkomsten van Light for the World, te weten een derde! Het is belangrijk om de relatie met hen goed te onderhouden. Tegelijk zijn er enorm veel stichtingen en fondsen waar we nog geen contact mee hebben, maar qua missie en visie wel aansluiting zouden kunnen vinden. Als relatiemanager zijn er nog genoeg kansen om deze groep uit te breiden. Daarbij komt dat er ook een coördinerende rol wordt gevraagd in rapportage en financiering van de doelgroep.

Binnen Light for the World geven we veel aandacht aan de verbinding tussen fondsenwerving en de programma’s. We vinden het belangrijk om aan de behoefte aan inclusie in de landen waar we werken te voldoen, en tegelijk aansluiting te vinden bij onze steungevers. Het lijken soms twee werelden, maar ze vullen elkaar juist aan. We kijken er naar uit dat de nieuwe relatiemanager ook meedenkt hoe we die verbinding nog beter kunnen maken.”

Hoe ziet het team van Light for the World er uit?

“Wat ik enorm waardeer is de diversiteit aan collega’s die bij Light for the World werken. Diversiteit in nationaliteit, geslacht, opleiding, handicap of geen handicap en leeftijd. Dat maakt dat je niet snel een tunnelvisie hebt, elkaar scherp houdt en elkaar aanvult. En allemaal gedreven voor dat ene doel: een maatschappij die toegankelijk is voor iedereen! Mijn gezichtsveld is zoveel breder geworden.

Als relatiemanager stichtingen en vermogensfondsen werk je in ons FunCom-team. Ook wij zijn een divers team van fondsenwervers en communicatiemedewerkers. Een aantal is doorgewinterd in het ontwikkelingswerk en een aantal komt uit een andere sector, zoals ikzelf. We hebben elkaar nodig en vullen elkaar aan.”

Interesse?

Ben jij door het verhaal van Gerdi gemotiveerd om aan de slag te gaan als relatiemanager stichtingen en vermogensfondsen? Bekijk dan de vacature hier!

Gerelateerde Berichten

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

18 december 2020

Maak kennis met onze nieuwe naam: SeeYou

Lees Voor Per 1 januari hebben we een nieuwe naam: SeeYou! We gaan als zelfstandige organisatie verder en kunnen daardoor nog effectiever, en nog d...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.