Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

16 juli 2019

Verhalen uit Mozambique: Ayana

Mirian, die sinds juni onze collega is, doet voor Light for the World onderzoek in Mozambique naar de toegankelijkheid van noodhulp aan mensen met een handicap. Dit doet zij door in gesprek te gaan met mensen met een handicap en de ouders en verzorgers van kinderen met een handicap. Mirian heeft veel persoonlijk contact met de gemeenschap en hoort veel aangrijpende verhalen. Deze verhalen delen wij graag met jou, zoals het verhaal van Ayana*. Zo hopen we de situatie van mensen met een handicap na de cycloon Idai aan jou te laten zien. 

Mirian in Mozambique 1

Ayana is een vrouw van 52 jaar oud. Ze heeft artrose in haar benen waardoor haar benen pijnlijk, stijf en gezwollen zijn. Het kan zelfs gebeuren dat ze haar benen plotseling helemaal niet meer kan bewegen. Dit gebeurde helaas tijdens de cycloon Idai. Ayana vertelt: “Tijdens de cycloon kon ik opeens niet meer lopen. Kruipend riep ik daarom om hulp.” Met behulp van haar dochter kon zij haar instortende huis verlaten en naar de hoofdweg komen. Daar moest haar dochter Ayana noodgedwongen achterlaten om haar eigen kinderen in veiligheid te brengen. Ayana: “Het water was al tot aan mijn nek gestegen. Ik bleef heel hard roepen om hulp. Tot opeens een kleine jongen uit het niets verscheen. Hij riep: ”Wie is daar? Wie heeft er hulp nodig?” Daarna moest ik heel hard huilen. Het jongetje kwam en greep mijn hand. Hij heeft mij helemaal naar een dichtbij gelegen school gebracht.”

De school werd gebruikt als onderkomen voor de getroffen gezinnen. In de school verbleef Ayana een maand, daarna is zij naar een tijdelijke opvanglocatie is verplaatst. Hier verbleef zij nog eens twee maanden. Op die locatie deelde zij een tent met vier families, wat de nodige gevolgen met zich meebracht. ”Als je in een plaats bent met veel mensen hangt er altijd een bepaalde lucht,” vertelt Ayana. “De hygiëne van andere mensen is niet hetzelfde als die van jezelf. Ook zijn er ziektes aanwezig. Het was niet fijn om zo krap op elkaar te leven.” Volgens Ayana was de enige positieve kant aan de tijdelijke verblijfplaats dat er voedsel werd uitgedeeld. Ondertussen is Ayana weer terug in haar oude buurt. Ze woont bij haar dochter, omdat haar eigen huis door de cycloon is verwoest. De beloofde hulp tot nu toe uitgebleven.

Help mee!

In Mozambique zijn er nog steeds mensen zoals Ayana die uw hulp hard nodig hebben. Ongeveer 90.000 mensen met een handicap zijn door deze storm getroffen. Ze hebben vaak geen onderdak, voedsel of medicijnen. Samen met Light for the World International helpen wij met het verdelen van voedsel en het herbouwen van huizen. Helpt u ons mee?

Doneer nu

*Wegens privacy redenen voor het onderzoek is er een pseudoniem gebruikt. 

Gerelateerde Berichten

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

18 december 2020

Maak kennis met onze nieuwe naam: SeeYou

Lees Voor Per 1 januari hebben we een nieuwe naam: SeeYou! We gaan als zelfstandige organisatie verder en kunnen daardoor nog effectiever, en nog d...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.