Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

10 april 2019

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE

Onze collega Sander ziet met eigen ogen de schrijnende situatie waarin Mozambique zich door de natuurramp bevindt. Gebouwen zijn verwoest en er is een tekort aan voedsel. De inwoners van Mozambique willen veiligheid. Sander houdt ons op de hoogte over de situatie.

Wil jij helpen? Doneer nu

17 april 2019

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE 9

Vandaag heb ik samen met mijn collega Pedro de ontwikkelingsorganisatie Dorcas bezocht in Chimoio, een dorp dat op 200 kilometer ten wensten van Beira ligt. Hier hebben wij Rijk van Ginkel en Hielke Zantema van ZOA ontmoet. Samen gaan we ervoor zorgen dat mensen met een handicap binnen het programma van Dorcas noodhulp  kunnen ontvangen. Daarnaast hebben Pedro en ik andere hulporganisaties benaderd, zoals Tearfund en Medair, zodat we hen ook kunnen ondersteunen.   

16 april 2019

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE 10

Gisteren heb ik samen met mijn collega’s van Light for the World een actieplan gemaakt. Ons doel is om andere hulporganisaties te ondersteunen, zodat hun programma’s toegankelijk worden voor mensen met een handicap.

Vandaag ontmoette ik Dona Helena. Een vrouw van boven de 60 die moeilijk kan lopen en alleen woont in Matacuane, een wijk in Beira. Zij leeft op dit moment in enorm slechte omstandigheden. Dona is afhankelijk van de hulp van haar buren, die haar af en toe wat te eten geven. Zij is niet in staat om op eigen kracht aan eten te komen, laat staan haar woning te herstellen. Alle dakplaten zijn van haar huis af en alles is nat geworden. Dona slaapt nu in een hoekje van haar huis onder twee dakplaten die ze heeft gevonden. Mensen met een handicap zijn extra kwetsbaar in noodsituaties. Wij zijn er voor deze mensen en met uw steun zorgen wij ervoor dat ze de juiste hulp ontvangen.

Steun en help mee zodat mensen zoals Dona Helena de juiste hulp krijgen!

11 april 2019

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE 8

Op het moment dat ik hier aankwam was ik vooral onder de indruk van de ravage die cycloon Idai heeft achtergelaten, maar nu merk ik ook andere dingen op. Bijvoorbeeld hoe mijn collega’s hier dagelijks tegen praktische problemen aanlopen. Elektriciteit die aangesloten moet worden en een auto-inbraak omdat de autoruit is gesneuveld door de cycloon.

Collega’s vertellen mij wat ze hebben meegemaakt. Maar eigenlijk denken zij er liever niet meer aan terug, want dan komt alle angst weer naar boven.

Vandaag heb ik samen met een collega een vergadering bijgewoond van organisaties voor mensen met een handicap in Beira. Ik was hier om te helpen bij het coördineren, maar vooral om meer aandacht voor mensen met een handicap te vragen. De nood is hier erg hoog! Overlevenden hebben met name onderdak, eten en drinken nodig. Wilt u ons helpen zodat wij hen van deze basisbenodigdheden kunnen voorzien?

10 april 2019

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE 3 COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE 4

Gisteren heb ik mijn eerste werkdag in Mozambique gehad. Samen met collega’s Pedro en Delfina hebben wij een begroting opgesteld om waterputten en latrines te bouwen en zaden voor de landbouw uit te delen. Wij zorgen er vooral voor dat er rekening wordt gehouden met mensen met een handicap, bijvoorbeeld dat toegankelijke latrines gebouwd worden en dat er voedingssupplementen voor kinderen met een handicap uitgedeeld worden.

Gisteren avond heb ik op het vliegveld een vergadering bijgewoond van het protection cluster.  Hier waren allerlei organisaties die zich bezighouden met kwetsbare groepen in zes verschillende opvangkampen in en rond Beira. Er is veel aandacht voor alleenstaande vrouwen en kinderen zonder begeleiding. Alleen worden mensen met een beperking haast niet genoemd.

Leo, coördinator van hulp van Light for the World, zei dat er weinig mensen met een beperking in kampen zitten. Dit komt omdat dat zij van het begin af aan geen toegang hadden tot eten en water en daarom weer terug zijn gegaan naar wat er nog over is van hun huis.

9 april 2019

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE 1

Maandag ben ik goed aangekomen in Beira, een stad in Mozambique. Op dit moment ben ik aan de kant van de stad met stenen huizen en muren. Het is er hier heftig aan toe gegaan. Mensen hier zijn bezig met het herstellen van de restaurants en de rijkere huizen. Er wordt opnieuw glas in de ramen gedaan, dakplaten op het huis gelegd en wortels van omgevallen bomen worden uitgegraven. Als hier al zo veel verwoest is, laat dan staan hoe het is in de buitenwijken van de stad is. Ze praten nu al over 700 doden alleen al in Mozambique, waarvan 500 in Sofala. Sofala is de provincie waarin Beira ligt. Ze verwachten dat de getallen veel hoger liggen, maar dit zijn de getallen die via gezondheidsposten zijn verzameld.

Ik krijg schrijnende verhalen te horen. Een gezin is overleden door het instorten van het dak. Daarnaast is een CBR medewerker die een aantal dagen na de cycloon terugkeerde vanuit Beira naar Buzi vermist. Ze werd verrast door het water dat boven de zeespiegel komt en de hoge golven. Ze is niet in Buzi aangekomen. Haar man is op zoek gegaan in Beira, maar heeft haar niet kunnen vinden.

Mijn collega Pedro vertelde dat alles heen en weer ging bij hem in huis. Hij was bang dat het dak eraf zou vliegen. De ruiten gingen stuk, regen kwam maar naar binnen en het bleef maar waaien. Als bescherming heeft hij zijn kinderen bij elkaar gezet in een linnenkast. Hij is dankbaar dat hij gespaard mocht blijven.

Doneer nu

Gerelateerde Berichten

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.