Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

12 maart 2019

Pleiten voor gelijke rechten in Bangladesh

In Bangladesh komen mensen met een handicap voor zichzelf op! Het Centre for Disability in Development (CDD) heeft in samenwerking met Light for the World het project Disability Inclusive Development opgezet. Mensen met een handicap komen in dit project op voor hun rechten, maken deel uit van de maatschappij en worden betrokken bij hun gemeenschap.

Iedere maand komen mensen met een handicap, hun familie, de gemeenschap en leiders samen om te praten over de problemen en behoeften van mensen met een handicap. Daarnaast werken mensen met een handicap samen in zelf-hulp-groepen. Samen gaan ze de strijd aan voor gelijke rechten. Ze pleiten voor eerlijke rechten, diensten en kansen.

2 stoelen gereserveerd
Stickers met 2 stoelen gereserveerd

Stickers worden opgeplakt in de bus.

En dat doen ze met succes! In overleg met de bus vereniging in Noord-Bangladesh hebben mensen met een handicap de kans gekregen om net als ieder ander met de bus te reizen. Voorheen was het lastig voor mensen met een handicap om met het openbaar vervoer te reizen. Niemand maakte plek voor ze vrij of ze werden niet eens in de bus gelaten. Nu worden er plekken gereserveerd in de bussen voor mensen met een handicap. Bussen in Noord-Bangladesh hebben een sticker op de ruit met ‘2 stoelen gereserveerd voor mensen met een handicap’. En dat niet alleen. Ze mogen zelfs voor de helft van de prijs reizen met de bus.

Iedere maand krijgen mensen met een handicap de kans om met de bus verenigingen in gesprek te gaan. Tijdens deze vergaderingen kunnen ze hun problemen aankaarten en mogelijkheden bespreken.

Mensen met een handicap hebben nu in Noord-Bangladesh toegang tot het openbaar vervoer en kunnen heen en weer reizen. Veel meer mensen staan nu zelfs op van hun plaats als er iemand met een handicap de bus in stapt.

Een stem gekregen

Door het project weten mensen met een handicap hoe zij voor hun rechten op moeten komen en hebben een stem gekregen in vergaderingen. In totaal hebben 786 mensen met een handicap deelgenomen aan het project. 61% is hiervan man en 39% vrouw.

Gerelateerde Berichten

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.