Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

25 januari 2019

Minister Kaag en college Yetnebersh samen op het World Economic Forum

Mensen met een beperking zijn van onderschatte waarde voor het bedrijfsleven, als werknemer, klant, producent, innovator en ondernemer. Het is hoog tijd dat bedrijven dit onbenutte potentieel in de samenleving aanboren.

Onze college en mensenrechtenactiviste Yetnebersh is deze week aanwezig op het World Economic Forum waar zij spreekt over het belang van arbeidsparticipatie voor mensen met een handicap. Samen met directeur Dicky Nieuwenhuis schreven zij onderstaand artikel.

Arbeidsparticipatie voor mensen met een handicap is van groot belang! Mede dankzij de topman van Unilever, Paul Polman staat dit thema hoog op de agenda van het World Economic Forum. Samen met diverse bedrijven (zoals Virgin Media en Omnicom) lanceert hij tijdens het Forum de #Valuable-campagne, die tenminste 500 bedrijfsbesturen oproept om inclusie van mensen met een beperking binnen hun bedrijf op de agenda te zetten.

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die de gelijkwaardigheid van mensen met een beperking serieus nemen. Zoals de directeur van mediabedrijf Meo -waarvan de helft van het personeel een afstand heeft tot de arbeidsmarkt- het recent in Trouw verwoordde: “Het geeft ons marketingvoordeel. We werken voor Nijenrode en Dopper, om maar wat te noemen. Als een opdrachtgever twee offertes ziet, hebben wij het voordeel van de twijfel”.

Het openstellen van bedrijven voor werknemers en consumenten draagt bij aan het vergroten van de afzetmarkt, tevredenheid van werknemers én de competitieve waarde. ‘Disability competitiveness’ wordt dit fenomeen in de VS genoemd: een beroep doen op de sterke kanten van medewerkers met een beperking om je bedrijf concurrerender te maken. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer bedrijfsnetwerken (zoals in Nederland ‘De Normaalste Zaak’ en internationaal het ILO Global Business and Disability Network) zich sterk maken voor de ‘business case’ van inclusie.

Toch is de oproep van de #Valuable-campagne nog steeds keihard nodig. Op wereldschaal staan mensen met een handicap op grote afstand. Ze maken 15% van de wereldbevolking uit, 80% woont in lage en midden-inkomenslanden, van wie een fors deel (60-80%) werkloos. Ook in Nederland zorgt een handicap ervoor dat de kans op werk 2 tot 3 keer zo laag is.

Veel bedrijven erkennen dat het goed zou zijn om mensen met een beperking in dienst te nemen, maar weten niet hoe. Dit leidt tot uitstel. Directies van bedrijven denken dat grote veranderingen en dure investeringen nodig zijn om mensen met een handicap in dienst te nemen.

In de praktijk blijkt dat door gewoon te ‘doen’ en met kleine aanpassingen heel veel bereikt kan worden. Speciale headsets voor doven en slechthorende medewerkers, een toegankelijk toilet, en vooral: bereidwilligheid om samen met de collega met een beperking te zoeken naar goede oplossingen.
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is eveneens aanwezig in Davos. Zij stimuleert Nederlandse ondernemers om te investeren in ontwikkelingslanden, en zo bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Wij hopen dat Kaag zij aan zij gaat staat met Polman, en ondernemers uitdaagt in hun HR-beleid inclusie van mensen met een beperking concreet vorm te geven.

Juist in ontwikkelingslanden gaat het om een forse groep in arbeidspotentieel én afzetmarkt. Coca Cola Beverages in Oeganda heeft met succes werknemers met een handicap in dienst. Tevens heeft het een nieuwe afzetmarkt voor koelsystemen door zich ook te richten op ondernemers met een handicap.
Er liggen grote kansen voor de Nederlandse minister om samen met Nederlandse en internationale ondernemers mooie woorden over inclusie om te zetten in daden. Grijp die kans!

Gerelateerde Berichten

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.