Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

25 juli 2018

Een meisje zonder taal

Een afgedwongen huwelijk met een veel oudere man. Een man waar ze bovendien niet mee kon communiceren. Fofo had zich er al bijna bij neergelegd, het is tenslotte beter dan prostitutie of bedelen. Als doof meisje uit een sloppenwijk in Rwanda is het leven allesbehalve maakbaar. En dus dreven haar dromen langzaam weg achter de horizon. Steeds verder uit beeld, tot die ene dag dat twee mannen voor de deur staan.

Een meisje zonder taal

Fofo is jong, speelt graag basketbal en kijkt lachend toe hoe buurtjongetjes het modderige stroompje inspringen naast haar huis. Samen met haar moeder doet ze de afwas. Het gezin woont in een van de armste wijken van Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Dit is thuis voor Fofo, een plek waar ze op haar gemak is, maar ook een plek waar ze altijd uit de toon valt. Zij is nu eenmaal dat dove meisje. Een meisje dat niet naar school kan, een meisje zonder taal.

Fofo is nu 17 jaar, en heeft tot voor kort nog nooit een echt gesprek kunnen voeren.  Ze leerde nooit gebarentaal. Geld om naar school te gaan was er niet. Ze ontwikkelde een provisorisch aanwijstaaltje met haar moeder, maar een gesprek van hart tot hart? Nee, dat had ze nooit. En Fofo’s toekomst? Prostitutie, bedelen, een leven lang bij haar moeder in huis? Nee, Fofo moest maar trouwen. Er werd een oudere man gevonden. “Ik was zo verdrietig dat ik met hem moest trouwen van mijn ouders. Ik kon niet met hem communiceren. Hij was niet eens een goed mens. Maar ja, wij waren arm en hij had veel geld. Ik had geen keus, ik moest mijn ouders respecteren,” vertelde Fofo.

Stralen van geluk

Fofo ziet haar dromen wegglijden. Tot er twee mannen aan de deur verschijnen. Fofo is geselecteerd voor EmployAble, een programma van Light for the World. De vraag: Of Fofo een opleiding tot kapster wil volgen waarbij ze ook een cursus in gebarentaal krijgt. Lang hoeven Fofo en haar moeder niet te denken over hun antwoord. En de bruiloft? Die wordt gecanceld.

Fofo straalt. Ze vlecht, maakt dreadlocks en hanteert de schaar. Nu nog voorzichtig en op een pop. Op haar gezicht ligt vrijwel continu een grote lach, terwijl ze samen met een tiental andere jongeren instructies krijgt in een kapsalon. “Ik ben heel gelukkig. Mijn leven was zo saai, zo slecht in vergelijking met nu. Ik heb weer hoop. Mijn droom? Dat ik trouw met iemand die van me houdt. En ik wil een auto kopen. Wacht maar, ik word een gelukkige vrouw.”

Iedereen telt mee!

Naast Fofo zijn er nog vele andere kinderen en jongeren die gediscrimineerd worden en geen toegang hebben op onderwijs. Daarom willen wij onszelf voor hen inzetten, maar daarbij hebben wij uw hulp nodig. Hoe? Klik hier en lees snel verder!

Gerelateerde Berichten

22 januari 2021

Geef kinderen met een handicap een onvergetelijk 2021!

Lees Voor Vlak na de geboorte ontdekt moeder Sarah witte vlekjes in de ogen van haar dochtertje Emmanuella. “Ik maakte mij direct zorgen. Wat als...

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.