Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

2 mei 2018

Lancering ‘Make 12.4% Work’ Uganda

Light for the World zal op 3 mei 2018, in samenwerking met de Nationale Unie van mensen met een handicap in Uganda (NUDIPU), het initiatief Make 12.4% Work lanceren.

12,4 % van de bevolking in Uganda bestaat uit mensen met een handicap. Zij hebben vaak problemen bij het vinden van een baan. Make 12.4% Work vraagt hier aandacht voor en wil mensen met een handicap de kans te geven hun talenten te gebruiken op de arbeidsmarkt.

Een groep jonge mensen met een handicap zijn de motor achter dit initiatief. Zij zijn verantwoordelijk voor het trainen en coachen van organisaties en bedrijven om inclusie op de werkvloer, in programma’s en diensten realiteit te maken.

Foto van Oscar

Zoals Oscar. Hij verloor zowel zijn moeder als zijn benen tijdens een verkeersongeval. Nu heeft hij een eigen lasbedrijfje en is een inspiratie voor andere jongeren met een handicap.

“Ons doel is om binnen twee jaar uit te groeien naar 124 inclusieve organisaties die samen 1500 mensen met een handicap in dienst hebben”, zegt Anneke Maarse, Disability Inclusion Advisor bij Light for the World.

Het idee voor het initiatief komt voort uit de ‘Livelihoods Improvement Challenge’ (LIC), een project dat Light for the World sinds april 2017 implementeert in Uganda en Tanzania.

Edson Ngirabira, Executive Director van NUDIPU zegt: “Het ‘Uganda National Population Census Report’ uit 2014 geeft aan dat 12.4% van de populatie bestaat uit mensen met een handicap. Met de jonge populatie van Uganda betekent dit dat onder de beroepsbevolking ongeveer 600.000 personen met een handicap zijn die vaardigheden en talenten hebben die niet worden benut. Het uitsluiten van deze mensen heeft een negatief effect op de economie van Uganda.” NUDIPU roept de regering op om de bestaande beleidsrichtlijnen te handhaven en prikkels voor werkgevers te creëren om in overeenstemming met artikel 27 van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en SDG 8 te handelen.

Het ministerie van gender, arbeid en sociale ontwikkeling is een belangrijke partner in het ‘Make 12,4% Work’ initiatief. Martin Wandera, directeur Arbeid, Werkgelegenheid en Arbeidsveiligheid van het ministerie vermeldt: “Als ministerie hebben we een rol om personen met een handicap te ondersteunen bij het vinden van banen en ook hun baan te behouden. We merken op dat maar weinig werkgevers zich bewust zijn van de status van gehandicaptenwetgeving in Uganda, grotendeels als gevolg van zwakke handhaving. ” Het ministerie merkt ook op dat mensen vanwege belemmeringen in communicatie problemen ondervinden bij het vinden van de beschikbare banen. Advertenties die over de radio of in kranten zijn gecommuniceerd, bereiken vaak geen dove of slechtziende personen.

De lancering staat gepland op 3 mei 2018 in Hotel Africana van 08.30 uur tot 13.00 uur. Naar schatting zullen er 70 personen aanwezig zijn vanuit de overheid, organisaties voor personen met een handicap, NGO’s en bedrijven die ondersteuning bieden aan het initiatief.

Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Gender, Arbeid en Sociale Ontwikkeling, NUDIPU, The Federation of Uganda Employers en the National Organisation of Trade Unions. De ambassadeurs van het initiatief zijn (in willekeurige volgorde), Umeme, Mega Standard Supermarket, Royal Suites Bugolobi, Coca Cola Beverages Africa Uganda, DFCU Bank, Restless Development Uganda, Share An Opportunity Uganda, ICCO, Reach A Hand Uganda, ZOA Uganda en Send A Cow Uganda. Ze zijn voorlopers op het gebied van inclusie van mensen met een handicap. Hun verhalen en werkwijzen zijn toegankelijk via de website van Make 12,4% Work.

Gerelateerde Berichten

22 januari 2021

Geef kinderen met een handicap een onvergetelijk 2021!

Lees Voor Vlak na de geboorte ontdekt moeder Sarah witte vlekjes in de ogen van haar dochtertje Emmanuella. “Ik maakte mij direct zorgen. Wat als...

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.