Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

19 april 2018

Video: de visie van Anne Kuik (CDA) op inclusie

Tweedekamerlid Anne Kuik (CDA) was afgelopen vrijdag te gast op het jubileumevenement van Light for the World en vertelde hoe zij zich inzet voor een wereld waarin iedereen mee kan doen. Ze nam ook de ‘toegankelijke werelddoelen’ in ontvangst (zie filmpje).

Als jong meisje had ze al een schrift waarin ze plannen opschreef om de wereld te verbeteren. “Stoepen moeten recht liggen, zodat mensen met een rolstoel daar normaal overheen kunnen,” stond er bijvoorbeeld in. Als raadslid in Groningen heeft ze die woorden omgezet in daden. Ze heeft mensen op de Grote Markt laten voelen hoe het is om geblindeerd of in een rolstoel een ijsje te halen. Mensen merkten welke obstakels ze allemaal tegenkwamen. “Het is vaak niet zo dat mensen niet willen, maar we moeten er wel gewoon aan denken. Het is mijn missie om mensen daar bewust van te maken.”

Nu zit ze in de Tweede Kamer en heeft ze onder andere Ontwikkelingssamenwerking in haar portefeuille. Daar speelt dit thema ook. Landen hebben binnen de Verenigde Naties 17 doelen met elkaar afgesproken die voor 2030 gehaald moeten worden. Anne Kuik heeft twee doelen ‘geadopteerd’ waar ze zich speciaal voor inzet. Vrede, recht en veiligheid (doel #16) is wat haar betreft de basis. En daarnaast gelijke rechten voor mannen en vrouwen (doel #5). “Wat mij betreft is dat ook: gelijke rechten voor iederéén.”

Bij de nieuwe beleidsnota die Minister Kaag in mei zal presenteren zal Anne Kuik aandacht vragen voor deze thema’s. “Als je kijkt naar de cijfers schrik je daarvan. Dat 90% nog niet naar school gaat van de kinderen met een beperking [in lage inkomenslanden]. Als we investeren in onderwijs daar, dan moeten we iedereen daarin meenemen. En niet achteraf, maar aan de voorkant. We hebben prachtige organisaties die zich inzetten voor een betere wereld. Zorg nou dat je geen groepen vergeet.”

Anne Kuik zag een mooie slogan op de website van Light for the World: misschien loop je alleen sneller, maar samen kom je verder. “Dat lijkt me goed om aan vast te houden. Om daar waar we investeren in landen écht iedereen mee te nemen.”

Light for the World heeft op 13 april 2018 de Werelddoelen #5, #8 en #16 overhandigd aan Anne Kuik in braille en gebarentaal. In samenwerking met de ‘Adopteer een SDG campagne’ van Building Change (http://www.sdgnederland.nl/campagne/adopteer-een-sdg/). Hoewel deze ‘toegankelijke Werelddoelen’ vooral symbolisch waren, zal Light for the World dit jaar de Werelddoelen daadwerkelijk beschikbaar maken in braille, gebarentaal en eenvoudige taal en verder onder de aandacht brengen van kamerleden en ministers.

Gerelateerde Berichten

22 januari 2021

Geef kinderen met een handicap een onvergetelijk 2021!

Lees Voor Vlak na de geboorte ontdekt moeder Sarah witte vlekjes in de ogen van haar dochtertje Emmanuella. “Ik maakte mij direct zorgen. Wat als...

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.