Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

8 maart 2018

Een vrouw met een missie

Internationale Vrouwendag 2018

Yetnebersh Nigussie, een 36-jarige Ethiopische juriste die als kind blind werd, strijdt al jaren voor rechten van mensen met een beperking. Haar inzet werd eind 2017 beloond met de toekenning van de Right Livelihood Award; ook wel de Alternatieve Nobelprijs genoemd. Onlangs stond ze de Nederlandse pers te woord en hierna volgen enkele markante passages uit die interviews.

Heilig water
Douchen onder ijskoud water geeft Yetnebersh nog steeds de rillingen. Niet vanwege de temperatuur, maar door de traumatische herinnering die het oproept. Op vijfjarige leeftijd werd de Ethiopische activiste een jaar lang in ijzig ‘heilig water’ gedompeld, in een poging haar blindheid te genezen. Maar geen enkele priester of traditionele genezer kon het bijeffect van haar hersenvliesontsteking verhelpen. Yetnebersh overleefde de ziekte, maar haar zicht was ze voor altijd kwijt.

School
Op haar zevende mocht ze naar school. Haar moeder had gehoord van een nonnenschool voor kinderen met een handicap, op zo’n 250 kilometer van de hoofdstad Addis Abeba. Daar kon Yetnebersh terecht, ver van haar familie. Na het speciaal basisonderwijs ging ze naar een ‘gewone’ middelbare school. Zowel leerlingen als docenten gingen haar zoveel mogelijk uit de weg: ze wisten simpelweg niet wat ze met haar aanmoesten. Ze wist zich echter staande te houden door keihard haar best te doen. Ze regelde zelf boeken in braille over de lesstof. Ze hoorde al snel bij de beste leerlingen van de klas en daarmee kwam ook de acceptatie. Medeleerlingen spraken later lesboeken voor haar in en hielpen haar waar mogelijk. Yetnebersh schopte het zo tot de universiteit. Ze was één van de eerste drie vrouwelijke, blinde studenten die in de rechten afstudeerde aan een Ethiopische universiteit. Later behaalde ze ook nog een master in maatschappelijk werk. Ze trouwde en kreeg twee dochters. Sinds 2016 werkt ze voor Light for the World.

Succesverhaal
Het klinkt als een succesverhaal van een sterke vrouw met een handicap. Maar vanzelfsprekend is haar levensloop allerminst, onderstreept ze, zeker niet voor meisjes. „Meisjes met een handicap gaan vaak helemaal niet naar school. Ze kunnen beter binnenblijven en waar mogelijk helpen in het huishouden.” Het gevolg is dat ze ook geen baan krijgen of posities krijgen op politiek niveau. Yetnebersh: „In veel opzichten zijn vrouwen met een handicap dubbel achtergesteld.”

Wie is een rolmodel voor je geweest?
“Ik ben door meerdere mensen geïnspireerd. Ik denk aan moeder Teresa, mijn eigen moeder en oma. Maar ook de Amerikaanse Helen Keller, die 50 jaar geleden overleed. Ze was doof, blind, en kon niet praten. Toen ik haar boek op de middelbare school las, dacht ik: als zij toen al een goed leven kon leiden met een handicap, heb ik zeker meer kansen.”

Wat betekent je geloof voor je?
“Heel veel! Het geloof is voor mij de basis geweest om het misverstand over blindheid weg te nemen. Toen ik naar school ging en de Bijbel ontdekte, realiseerde ik me dat mijn blindheid geen straf van God was. Hij wil je niet straffen met handicaps. Mozes had een spraakgebrek, maar ook hij werd ingezet, mede door Aäron. Zo voel ik me ook een instrument van God.”

Hoe zijn de voorzieningen voor gehandicapten nu in Ethiopië en daarbuiten?
“Het verbetert. Vroeger mochten kinderen met een handicap niet naar school, nu zijn scholen verplicht ze wel aan te nemen. Tegelijk hebben veel landen in Afrika genoeg andere problemen die aandacht vragen, zoals armoede. Bovendien worden mensen met een handicap nog vaak gediscrimineerd, ook in Europa. Ze komen bijvoorbeeld moeilijker aan werk. Dat komt ook door alle vooroordelen over blinden. Regelmatig vroegen mensen of ik iemand had om mijn e-mails te sturen en te lezen. Tegen hen zou ik willen zeggen: kijk niet naar de handicap, maar naar wat iemand wél kan.”

Met dank aan Trouw, EO Visie en Reformatorisch Dagblad

Gerelateerde Berichten

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

18 december 2020

Maak kennis met onze nieuwe naam: SeeYou

Lees Voor Per 1 januari hebben we een nieuwe naam: SeeYou! We gaan als zelfstandige organisatie verder en kunnen daardoor nog effectiever, en nog d...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.