Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

14 december 2017

Hoe Dark & Light begon

Op 16 december 2017 bestaat Light for the World precies 35 jaar! Wat in 1982 als een “familiestichtinkje” begon, groeide uit tot een organisatie van formaat. We blikken terug op de begintijd met dit interview dat oprichter Martien Cozijnsen in 2002 gaf:

Ontstaan
In 1977 beëindigde ik mijn oogheelkundige praktijk Kerkewijk 42 te Veenendaal en vervolgde de oogheelkundige werkzaamheden o.a. door een parttime functie als oogarts binnen de Vereniging Bartiméus te Zeist. Ik nam daar kennis van de enorm geavanceerde hulpverleningsmogelijkheden voor visueel gehandicapten in ons land, dit in grote tegenstelling tot de vaak zeer erbarmelijke situatie van blinden in de Derde Wereld.

Vrijwel 90% van de 45 miljoen blinden in de wereld woont in ontwikkelingslanden. Daarvan zijn zeker 1,5 miljoen blinde kinderen en slechts 2% van deze kinderen heeft kans op enige vorm van opleiding. Met als gevolg dat veel blinde kinderen in ontwikkelingslanden niet alleen te lijden hebben van blindheid, maar in veel landen vanwege hun blindheid worden verwaarloosd, geminacht, misbruikt, geëxploiteerd en soms verstoten door ouders en leefomgeving. Om vanuit Nederland dit probleem aan te pakken richtten mijn echtgenote Jenny en ik in 1982 de Stichting Dark & Light op. De Stichting beoogde door middel van het stimuleren van onderwijs aan en opleiding van blinde kinderen in ontwikkelingslanden zelfstandigheid, toekomst en optimale integratie voor hen te bereiken. Een daarvan afgeleid doel vormde de rehabilitatie van blinde volwassenen en realisatie van oogheelkundige activiteiten in betreffende landen.

Het begin
De eerste Dark & Light activiteiten vonden plaats in Noordoost Thailand met daarnaast kleinere projecten in Indonesië, Suriname en Kenia. In Noordoost Thailand was een kleine, eenvoudige blindenschool in Khon Kaen. In overleg met dit blindenopleidingscentrum werd een 10 jaren plan opgesteld met het doel voor alle blinde kinderen in Thailand onderwijs te realiseren. Dit omvatte de bouw van vier satellietcentra.,verspreid over geheel Thailand, alsmede de opzet en uitbouw van geïntegreerd blindenonderwijs op reguliere scholen door inzet van resource-teachers en gebruik van braillematerialen, gesproken boek en andere hulpmiddelen . Er functioneert momenteel een netwerk voor geïntegreerd blindenonderwijs voor ruim 1000 blinde kinderen.

Uitbouw activiteiten naar omringende landen Thailand
Politieke ontspanning in Zuidoost Azië gaf Dark & Light na 1990 mogelijkheden om in Laos, Vietnam, Cambodja en Myanmar hetzelfde te gaan opzetten als in Thailand. Binnen het bestaande werk in Thailand werden trainingsmogelijkheden gerealiseerd in de nieuwe opleidingsprojecten voor werkers in alle omringende landen van Thailand. Om de oogzorg in Laos (waar toen slechts één oogarts was) structureel te verbeteren volgden sinds 1993 enkele Laotiaanse artsen door Dark & Light georganiseerd en gesponsorde oogheelkunde specialisatie aan universiteiten in Thailand, om daarna in eigen land de oogzorg op te zetten. Sinds 1996 zijn vijf als zodanig opgeleide oogartsen verspreid over Laos aangesteld in lokale ziekenhuizen. Dark & Light zorgt o.a. voor oogheelkundig instrumentarium.

Uitbouw naar verdere wereld
Naast het werk in Zuidoost Azië is Dark & Light Blind Care geleidelijk aan betrokken bij tientallen projecten in Afrika en Azië.

(naschrift redactie)
Oprichter Martien Cozijnsen overleed in 2015. ‘Light for the World Nederland’ is sinds 2012 de nieuwe naam van de stichting.

Gerelateerde Berichten

22 januari 2021

Geef kinderen met een handicap een onvergetelijk 2021!

Lees Voor Vlak na de geboorte ontdekt moeder Sarah witte vlekjes in de ogen van haar dochtertje Emmanuella. “Ik maakte mij direct zorgen. Wat als...

19 januari 2021

Opticien Schelfhout is Opticien voor de Wereld!

Lees Voor Opticien Schelfhout voor Oog & Oor in Terneuzen draagt het label Opticien voor de Wereld. Samen met SeeYou zetten ze zich in voor bet...

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.