Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

26 september 2017

Alternatieve Nobelprijs voor Ethiopische Yetnebersh Nigussie

De Right Livelihood Award gaat dit jaar naar Yetnebersh Nigussie uit Ethiopië. Nigussie is een 35-jarige juriste die als kind blind werd, en al jaren strijdt voor rechten van mensen met een beperking. Ze is werkzaam bij ontwikkelingsorganisatie Light for the World. Deze ‘alternatieve Nobelprijs’ wordt op 1 december in Stockholm uitgereikt.

De carrière van Yetnebersh Nigussie is opmerkelijk te noemen. Ze is op 24 januari 1982 geboren in het noorden van Ethiopië. Op vijfjarige leeftijd verloor ze haar gezichtsvermogen als gevolg van een ernstige ziekte. Vanwege haar handicap werd ze als ongeschikt bestempeld voor een huwelijk op minderjarige leeftijd. In ontwikkelingslanden gaan kinderen met een handicap zelden naar school, maar de familie van Yetnebersh stelde alles in het werk om haar een goede ontwikkeling te bieden.

Al tijdens haar opleiding tot juriste zet ze zich in voor sociale verandering en rechtvaardigheid. Op 24-jarige leeftijd richt zij samen met lotgenoten ECDD op; het Ethiopische centrum voor handicap en ontwikkeling. Als vertegenwoordiger van mensen met een handicap neemt zij in 2016 en 2017 deel aan het politieke forum van de Verenigde Naties in New York, waar zij een vurig pleidooi voert voor een wereld die ruimte biedt aan mensen met een handicap. Yetnebersh werkt momenteel als adviseur voor Light for the World. Yetnebersh Nigussie is getrouwd en moeder van twee dochters.

De toekenning van deze ‘alternatieve Nobelprijs’ sterkt haar in haar missie. Yetnebersh: “Met diepe overtuiging draag ik deze prijs op aan alle mensen met een handicap die niet dezelfde kansen krijgen als anderen, uitsluitend vanwege het feit dat ze een handicap hebben.”

Light for the World directeur Dicky Nieuwenhuis: “Ik ben onder de indruk van haar inzet, met name voor vrouwen en meisjes met een handicap. Het is een eer om met zo’n inspirerende vrouw te mogen samenwerken. Kinderen, jongeren en volwassen met een handicap worden nauwelijks gezien en gehoord, zeker in de allerarmste landen. Daarom is deze prijs en het werk van Yetnebersh zo belangrijk”.

Interview met Yetnebersh op Youtube:
Deel 1 (Persoonlijke ontwikkeling) – https://www.youtube.com/watch?v=jArajc5hrdU
Deel 2 (Discriminatie) – https://www.youtube.com/watch?v=Sa5nTPM1Oqo
Deel 3 (Inspiratie) – https://www.youtube.com/watch?v=m7ADDVuEJlE
Deel 4 (Verandering) – https://www.youtube.com/watch?v=OXWNYelCHrE
Deel 5 (Winnen van de award) – https://www.youtube.com/watch?v=Jfn3ANHoA20

Gerelateerde Berichten

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

18 december 2020

Maak kennis met onze nieuwe naam: SeeYou

Lees Voor Per 1 januari hebben we een nieuwe naam: SeeYou! We gaan als zelfstandige organisatie verder en kunnen daardoor nog effectiever, en nog d...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.