Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

19 juni 2017

Inclusie is geen toverwoord

Pitch van Lieke Scheewe (Light for the World) over inclusieve ontwikkeling, tijdens conferentie ‘Handel en Hulp’ (16 juni 2017), georganiseerd door Vice Versa.

Inclusie is ‘hot’ sinds de nieuwe Werelddoelen. Maar hoe vaak we het ook over inclusie hebben, het is geen toverwoord waarmee trappen – of andere barrieres voor mensen met een beperking – ineens verdwijnen. Anders had ik hier vandaag wel bij jullie in de zaal gezeten. Toegankelijkheid regelt zich dus niet vanzelf. Bij USAID blijkt dat programma’s alleen op een betekenisvolle manier aandacht besteden aan inclusie wanneer hier ook in stevige taal om wordt gevraagd in tenders.

Criteria voor NGOs en bedrijven om rekening te houden met toegankelijkheid zijn er niet binnen het Nederlandse hulp & handelsbeleid. Dat is niet alleen in strijd met het VN Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap. Het is ook gewoon zonde. Zonde omdat we hun enorme potentie om bij te dragen aan de samenleving en aan de economie onbenut laten. We hebben het over 1 op de 5 mensen; 1 op de 5 mensen die in armoede leven heeft een beperking. De barrières waar zij mee te maken hebben kunnen we opheffen. Dat laten bedrijven in ons EmployAble programma in Ethiopië en Kenia zien; zij bieden deze jongeren kansen. Dát het kan is vooral iets dat tussen de oren van mensen moet komen, of het nou politici, ambtenaren of ondernemers zijn. Positieve beleidsprikkels geven daar de nodige constante reminder voor.

Via het VOICE fonds investeert het ministerie in lokale belangengroepen van mensen met een beperking, zodat zij hun issues kunnen aankaarten bij hun eigen overheid. Maar dat is niet genoeg. Waar geinvesteerd wordt in bedrijven, laat het ministerie kansen voor bijvoorbeeld werkgelegenheid en toegankelijke infrastructuur liggen. Alleen met een integrale aanpak heeft ‘leave no one behind’ een kans van slagen. Of dat nu gaat om voedselzekerheid, noodhulp of een investering in een bedrijf. Laat deze voldoen aan toegankelijkheidscriteria. Zo kunnen hulp en handel op de mooiste manier samenkomen: mensen met een beperking zijn namelijk niet alleen ontvangers van hulp, maar ook werknemers, consumenten en ondernemers. Als ze daar tenminste de kans voor krijgen.

Zie ook: http://hetnieuwe.viceversaonline.nl/dossierthemas/hulp-en-handel/

Gerelateerde Berichten

11 mei 2017

Reactie op WRR rapport

Lees Voor Negen organisaties op het gebied van Ontwikkelingssamenwerking, Vrede en Veiligheid verwelkomen het pleidooi van de WRR voor een samenhan...

6 april 2017

​Maak een duurzaam regeerakkoord

Lees Voor Stel de Sustainable Development Goals centraal ​Nederland heeft zich in 2015 gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals (SDGs) ...

7 maart 2017

Schrijf aan Sybrand

Lees Voor We leven in een turbulente tijd. Overal ter wereld zien we groeiende instabiliteit, conflict, ongelijkheid en armoede. Aan de randen van ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.