Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

11 mei 2017

Reactie op WRR rapport

Negen organisaties op het gebied van Ontwikkelingssamenwerking, Vrede en Veiligheid verwelkomen het pleidooi van de WRR voor een samenhangende en lange termijn visie op het Nederlandse veiligheidsbeleid. In haar rapport pleit de WRR nadrukkelijk voor een versterking van ontwikkelingssamenwerking en het buitenlandbeleid, ter voorkoming van onveiligheid.

De WRR benadrukt de cruciale rol van ontwikkelingssamenwerking, omdat dit een onmisbare schakel is in het versterken en verantwoordelijk houden van overheden van juist de meest kwetsbare landen, het bevorderen van basisdiensten voor burgers en omdat het een basis legt voor verdere economische ontwikkeling.

De maatschappelijke organisaties ervaren in hun werk dagelijks dat problemen als gevolg van armoede, uitsluiting, of klimaatverandering niet meer beperkt blijven tot de landsgrenzen van arme of instabiele landen. De gevolgen van de hoofdzakelijk door ontwikkelde landen veroorzaakte klimaatverandering treffen nu al miljoenen mensen in juist deze landen. Dat leidt tot spanningen en conflicten en migratie, zoals al eerder benadrukt door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp . De gevolgen daarvan laten zich ook hier in Nederland voelen.

De organisaties roepen de onderhandelaars van de mogelijk nieuwe regeringscoalitie op om de aanbevelingen van de WRR over te nemen en tot een regeerakkoord te komen waarin de internationale verantwoordelijkheid van Nederland gewaarborgd is. Dit is ook in ons welbegrepen eigenbelang want op die manier kunnen we ook in de toekomst gezamenlijk stabiliteit en welvaart in Nederland en Europa garanderen.

‘Als we deze problemen, net als armoede en extreme ongelijkheid niet aanpakken, is eenzijdig investeren in defensie dweilen met de kraan open. We moeten de lont uit het kruitvat halen: een eind maken aan extreme armoede, perspectief creëren voor miljoenen jongeren en de oorzaken van groeiende spanningen op alle fronten aanpakken. Daartoe passen investeringen in ontwikkelingssamenwerking als een strategisch onderdeel van het Nederlands internationale beleid.’

De negen organisaties:
Cordaid, DCDD, Hivos, lcco Cooperation, Oxfam Novib, Partos, Prisma, Save the Children, Unicef Nederland

Light for the World is lid van DCDD.

Gerelateerde Berichten

19 juni 2017

Inclusie is geen toverwoord

Lees Voor Pitch van Lieke Scheewe (Light for the World) over inclusieve ontwikkeling, tijdens conferentie ‘Handel en Hulp’ (16 juni 201...

6 april 2017

​Maak een duurzaam regeerakkoord

Lees Voor Stel de Sustainable Development Goals centraal ​Nederland heeft zich in 2015 gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals (SDGs) ...

7 maart 2017

Schrijf aan Sybrand

Lees Voor We leven in een turbulente tijd. Overal ter wereld zien we groeiende instabiliteit, conflict, ongelijkheid en armoede. Aan de randen van ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.