Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

8 maart 2017

Blog: Zij beslist?!

Minister Ploumen heeft onlangs een nieuw fonds in het leven geroepen genaamd ‘She decides’ (zij beslist). Dit fonds is opgezet als tegenreactie op het besluit van de Amerikaanse president Trump om een groot deel van seksuele gezondheidszorg uit alle ontwikkelingssteun te schrappen. Samen met een aantal andere organisaties heeft Light for the World voorgesteld om het fonds ‘We decide’ (wij beslissen) te noemen met als gedachte dat partners samen moeten kiezen en in overleg hun gezin plannen.

Zij of wij

Samen beslissen is het plaatje dat we allemaal nastreven. In harmonie, met gemeenschappelijke lusten en lasten, zonder dwang, met veel plezier en met als resultaat een zwangerschap indien gewenst. Maar wanneer het meisjes en vrouwen met een verstandelijke handicap betreft, betekent ‘wij beslissen’ meestal: ‘wij beslissen wel voor jou’. Mensen met een verstandelijke beperking worden vaak niet geïnformeerd over seksualiteit en de keuzes die zij hier zelf in kunnen maken.

In gesprek

Namens Light for the World ben ik betrokken geweest bij een project om meisjes en vrouwen met een intellectuele beperking toegang te bieden tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg in Ethiopië. De veldwerkers in Hawassa maakten mee dat ouders moesten wennen aan het idee dat hun kinderen met een intellectuele beperking in hun puberteit zich seksueel ontwikkelden zoals andere jongeren. In gesprek met de veldwerkers vonden een aantal ouders het een goed idee dat hun dochters anticonceptie middelen zouden gebruiken. Ze vonden het echter niet nodig er met hun dochters over in gesprek te gaan. Hun dochters hadden immer een intellectuele beperking en zouden het allemaal niet begrijpen. De gedachte dat seksualiteit niet voorkomt in het leven van mensen met een intellectuele beperking betekent dat er niks gebeurt en er niks verteld wordt, waardoor de kwetsbaarheid voor seksuele intimidatie enorm toeneemt. Als er wel bereidheid is om over het onderwerp te praten zijn er weinig tot geen materialen beschikbaar die toegankelijk zijn voor meisjes en vrouwen met een verstandelijke handicap. ‘Wij’ is dan vaak zonder de persoon in kwestie.

Boos

Eind vorig jaar hebben we met Light for the World het project afgerond met de publicatie ‘Her Body, Her Rights’. In die publicatie hebben we de ervaringen van de jonge vrouwen, hun ouders (meestal moeders), en de medewerkers van de organisaties in Ethiopië verzameld. Veel van de jonge vrouwen wisten niet goed wat er met hen gebeurt tijdens hun menstruatie. Een moeder beschreef bijvoorbeeld dat haar dochter altijd heel boos was tijdens haar ongesteldheid. We hebben met haar en anderen gewerkt om beter te begrijpen wat er gebeurt en stap voor stap door te nemen wat je moet doen om tijdens die dagen niet thuis naast het toilet te hoeven blijven. De boosheid is verdwenen.

Mannen ook

Het onderwerp is op verschillende manieren aan de vrouwen en meisjes aangeboden. Door het gebruik van eenvoudige taal, door het oefenen op poppen, door te tekenen en een toneelstuk te maken en uit te voeren voor ouders en gezondheidswerkers. Ik had het voorrecht om met een aantal van de jonge vrouwen te mogen praten na afloop. Het was geweldig om te zien hoe zelfverzekerd ze waren. Ze konden me precies uitleggen wat ze geleerd hadden en wat ze nu deden om zichzelf te beschermen tegen ongewenste seksuele benaderingen. Ze wisten me ook te vertellen dat we iets verkeerd hadden gedaan en dat was, dat we de jongens en mannen niet in het project hadden betrokken. En daar hadden ze natuurlijk gelijk in. Seksualiteit gaat over mannen en vrouwen en ook ouders en andere gezinsleden hebben ermee te maken. We hebben, in al het goede werk dat gaande is in seksuele gezondheidszorg wereldwijd, meer aandacht nodig voor seksuele en reproductieve gezondheidsrechten van vrouwen met een intellectuele beperking. We hebben betere kennis, materialen en begrip nodig. ‘Zij’ staan nooit alleen in hun beslissing. Maar wanneer ‘wij beslissen’ over seksualiteit, laten we er dan voor waken dat ‘zij’ wel deel is van de ‘wij’.

Marieke Boersma
Senior Consultant – Community Based Rehabilitation

Gerelateerde Berichten

28 september 2017

Blog: Inclusie in de modder

Lees Voor Inclusie in de modder van een Zuid-Soedanees vluchtelingenkamp Terwijl mijn Facebook tijdlijn volloopt met berichten over een Kruidvatmed...

1 mei 2017

Blog: aan de slag met een handicap

Lees Voor Het afgelopen jaar hebben wij onderzoek gedaan onder kleine bedrijven in Zuid Sudan, en hen onder andere gevraagd waar zij behoefte aan h...

16 februari 2017

Blog: mute

Lees Voor Ken je dat gevoel, dat er niet naar je geluisterd wordt? Laatst had ik een vergadering via Skype. Ik was wat later, dus de meeting was al...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.