Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

13 februari 2017

Training heeft mij sterker gemaakt

Sokchan uit Cambodja raakte op 12-jarige leeftijd gewond door een kogel in haar rug. De artsen vreesden voor haar leven. Haar vader zag geen toekomst voor Sokchan en hoopte dat zij dood zou gaan.

Gelukkig werd ze beschermd door haar moeder die een maandenlange medische behandeling mogelijk maakte. Als gevolg van het rugletsel belandde Sokchan in een rolstoel. Hierdoor kon ze niet meer naar school, want de school was niet toegankelijk voor rolstoelers.

Ze werd beschimpt door haar familie. “Niemand gaf om mij. Iedereen zei dat ik waardeloos was. Het maakte me depressief en wanhopig”, treurt Sokchan. Om die reden besloot ze haar familie te verlaten op zoek naar een beter leven in de hoofdstad. Na twee huwelijken woont ze tegenwoordig in een huurhuis waar ze als kostwinner voor haar beide kinderen zorgt. Ze verdient wat extra geld als coach van een rolstoelbasketbalteam.

Sinds vorig jaar doet Sokchan mee aan het leiderschapsprogramma voor vrouwen met een handicap. Sokchan: “De trainingen en het contact met lotgenoten hebben mij sterker gemaakt. Ik heb geleerd over communicatie, zelfvertrouwen, rechten en hoe ik een project kan starten. De volgende stap is het uitvoeren van mijn project. Ik heb een idee ingediend om vrouwen met een handicap in mijn eigen dorp op te leiden tot naaister. Daarmee kunnen ze een eigen inkomen verdienen en stijgt ook hun aanzien in het dorp. Uit ervaring weet ik dat het een wereld van verschil is wanneer je zinvol werk doet. Het geeft voldoening en vreugde en het doorbreekt ook het negatieve beeld over het hebben van een handicap. Ik verlang ernaar om het verschil te maken voor vrouwen die het moeilijk hebben.”

Gerelateerde Berichten

22 oktober 2020

Vacancy: Programme Manager We are Able!

Lees Voor SeeYou is a development organisation whose vision is of an inclusive society where no one is left behind and all persons participate equa...

8 februari 2017

Tevreden met waar ik nu sta

Lees Voor Esther is vanaf haar geboorte blind. Dankzij het project van Light for the World verdient ze nu een inkomen als sportmasseur. “Ik mocht...

9 december 2016

Succesvol als imker in Rwanda

Lees Voor Steeds meer mooie berichten komen binnen uit het werkgelegenheidsprogramma in Rwanda. Enkele dove jongeren zijn opgeleid tot imker. Vol t...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.