Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

16 januari 2017

Blij met CDA-inzet internationale samenwerking

Ontwikkelingsorganisaties Cordaid, EduKans, Light for the World, Red een Kind, Wilde Ganzen, WorldVision en ICCO zijn blij met de inzet van het CDA om meer middelen vrij te maken voor internationale samenwerking.

Afgelopen weekend vond het CDA-congres plaats waarbij het verkiezingsprogramma is vastgesteld. Positief is de erkenning van het CDA dat op internationale samenwerking de afgelopen jaren teveel is bezuinigd. In het programma staat dat in de komende jaren extra middelen worden vrijgemaakt voor internationale samenwerking. Het CDA wil hiermee voldoen aan afspraken waaraan Nederland zich in internationaal verband heeft gecommitteerd. De ontwikkelingsorganisaties wijzen in dit verband op de 0,7%-norm.

Ook staat in het verkiezingsprogramma dat binnen internationale samenwerking investering in en via maatschappelijke organisaties van belang blijft vanwege hun expertise en bereik. De organisaties zijn blij met deze erkenning.

De organisaties vinden het zeer terecht dat in deze tijd van snelle veranderingen, toenemende instabiliteit, radicalisering en onveiligheid, migratie en ongelijkheid, het CDA deze richting inslaat. Het CDA rekent hiermee af met de trend van bezuinigingen in de afgelopen twee kabinetten.

Matthijs Nederveen, Light for the World: “Alleen al gezien de forse bevolkingstoename in Afrika de komende jaren, met toenemende vraag naar voedsel, banen, infrastructuur, moeten we juist nu meer dan ooit investeren in het creëren van toekomstperspectief, via werkgelegenheid en ondernemerschap. Vanuit de overtuiging dat een ieder van ons recht heeft op een menswaardig bestaan.”

Opbouw van stabiele samenlevingen is een langdurig proces en daarom gebaat bij gecontinueerde investeringen. De organisaties hopen dan ook dat het CDA zich de komende jaren gaat inzetten op een evenwichtige en structurele aanpak van ontwikkelingssamenwerking, om zo ook problemen die ons raken structureel aan te pakken.

Gerelateerde Berichten

19 juni 2017

Inclusie is geen toverwoord

Lees Voor Pitch van Lieke Scheewe (Light for the World) over inclusieve ontwikkeling, tijdens conferentie ‘Handel en Hulp’ (16 juni 201...

11 mei 2017

Reactie op WRR rapport

Lees Voor Negen organisaties op het gebied van Ontwikkelingssamenwerking, Vrede en Veiligheid verwelkomen het pleidooi van de WRR voor een samenhan...

6 april 2017

​Maak een duurzaam regeerakkoord

Lees Voor Stel de Sustainable Development Goals centraal ​Nederland heeft zich in 2015 gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals (SDGs) ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.