Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

4 januari 2017

Wereld Brailledag

4 januari is Wereld Brailledag. Het is de verjaardag van Louis Braille, die in 1825 het eenvoudige maar geniale blindenschrift ontwikkelt. Met het systeem kunnen alle letters van het alfabet maar ook cijfers, leestekens en muzieknoten gevormd worden. Dankzij het brailleschrift verbeterden de sociaal-economische leefomstandigheden van miljoenen blinden en slechtzienden die zo toegang kregen tot onderwijs en werk.

In Nederland maken blinden en slechtzienden in toenemende mate gebruik van aangepaste technologieën. Er bestaan verschillende programma’s die tekst op het computerscherm voorlezen of omzetten naar een braille leesregel.

In ontwikkelingslanden worden deze technieken minder gebruikt, omdat de aankoop te duur of de techniek onbekend is. Scholen missen de kennis of de bereidheid om aangepast onderwijs te bieden aan kinderen met een visuele handicap. In arme gebieden krijgt ongeveer een op de tien blinde of slechtziende kinderen de kans om naar school te gaan.

Light for the World helpt scholen in Afrika en Azië, zodat blinde en slechtziende kinderen en jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen. Docenten wordt getraind in het gebruik van braille en lesmateriaal wordt in aangepaste vorm beschikbaar gesteld.

Meer doen met braille?

Vraag naar het gratis braille alfabet en/of de lesbrief voor de basisschool.

Gerelateerde Berichten

9 december 2016

Succesvol als imker in Rwanda

Lees Voor Steeds meer mooie berichten komen binnen uit het werkgelegenheidsprogramma in Rwanda. Enkele dove jongeren zijn opgeleid tot imker. Vol t...

22 november 2016

Aan de slag met een fysieke beperking

Lees Voor Een film gemaakt in samenwerking met Young Africa over leerlingen met een fysieke handicap in hun opleidingscentra. In samenwerking met ...

5 augustus 2016

Eindelijk naar school

Lees Voor In Zuid-Soedan gaan de meeste blinde kinderen niet naar school. Dat gold tot voor kort ook voor Charity Poni, haar twee blinde zusjes Sej...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.