Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

1 december 2016

Zuid-Soedan heeft officiële gebarentaal

Zuid-Soedan heeft voor het eerst een gebarentaal vastgesteld. Het handboek met 200 gebaren wordt vandaag officieel gepresenteerd in de hoofdstad Juba. De afgelopen drie jaar werkte ontwikkelingsorganisatie Light for the World aan de totstandkoming van het handboek. Dit in nauwe samenwerking met de Zuid-Soedanese overheid en deskundigen van universiteiten in Leiden en Addis Abeba.

Mijlpaal

“Dit handboek is een historische mijlpaal voor doven in Zuid-Soedan. Een gebarentaal is van groot belang om de communicatie van en met doven, bijvoorbeeld in het onderwijs, te verbeteren. Het is een belangrijke stap op weg naar inclusie van doven in de Zuid-Soedanese samenleving.” zegt Klaas Aikes, programmacoördinator van Light for the World. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er in Zuid-Soedan 600.000 mensen doof of slechthorend.

Uitbreiden

Tot vandaag kende het jongste land ter wereld geen gebarentaal. Er werd een combinatie gebruikt van Keniaanse, Oegandese en Arabische gebaren. “Het nieuwe handboek bevat 200 gebaren voor alledaagse zaken, zoals familie, eten, drinken, plaatsnamen en tijdsaanduidingen.” legt Aikes uit. “Ons doel is om deze verzameling verder uit te breiden. Ook willen we een aantal trainers klaarstomen om het gebruik van de gebarentaal in het hele land te stimuleren, met name bij officiële instanties en in het onderwijs.”

Proces

Light for the World heeft de totstandkoming van de gebarentaal geïnitieerd en begeleid. Hierbij waren mensen uit de dovengemeenschap en vertegenwoordigers van de Zuid-Soedanese overheid betrokken. Tevens zijn twee experts op het gebied van gebarentaal uit Leiden en Addis Abeba ingeschakeld. Lokale organisaties hebben in verschillende delen van het land een inventarisatie gemaakt van gebaren die worden gebruikt. Vervolgens heeft het projectteam per woord het best bruikbare gebaar binnen de Zuid-Soedanese context gedocumenteerd en vastgelegd op foto en video.

Gerelateerde Berichten

31 mei 2017

Actie EO Metterdaad voor Cambodja

Lees Voor Vrouwen met een handicap in Cambodja EO Metterdaad komt in actie voor Light for the World! In de maand juni 2017 wordt aandacht besteed a...

16 maart 2017

Gratis workshop

Lees Voor Gratis workshop: effectief actievoeren voor inclusie van mensen met een handicap Ben je lid van een belangengroep van mensen met een bepe...

27 januari 2017

Light for the World lid van VN-netwerk

Lees Voor Stichting Light for the World is lid geworden van het VN-netwerk dat zich richt op participatie van mensen met een handicap op de werkvlo...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.