Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

5 augustus 2016

Eindelijk naar school

In Zuid-Soedan gaan de meeste blinde kinderen niet naar school. Dat gold tot voor kort ook voor Charity Poni, haar twee blinde zusjes Sejerina en Magret, en haar blinde broertje Kenneth. “Het is jouw schuld dat mijn kinderen gehandicapt zijn”, zei mijn vader tegen mijn moeder. “Hij liet ons in de steek. Mijn moeder wilde altijd graag dat wij naar school zouden gaan, dat we zelfstandig zouden worden en voor onszelf leerden zorgen, maar daarvoor waren nooit mogelijkheden. Soms wilde ze ons wel in de steek laten, zoals mijn vader deed, omdat de zorg voor haar blinde kinderen haar teveel werd. Ik werd verdrietig als ze dat zei. Want wat moeten wij zonder haar?”

In juni 2015 kregen de drie blinde kinderen wel de kans braille te leren. “Wij kunnen braille van a tot z”, lacht Charity trots. “Margret had braille het snelst in de vingers, maar wij leerden het ook snel. En deze week mochten we voor het eerst naar school!”

Inclusief onderwijs

“Onze leraar Juma James is helemaal gewéldig”, vinden de drie blinde kinderen. ,,Hij was de eerste leraar die braille leerde en ons meenam naar school. We zitten met zestig andere kinderen in de klas. Binnenkort hopen we les te krijgen in een klaslokaal dat dichter bij het toilet ligt, waardoor we die gemakkelijker kunnen vinden.”

“Vroeger had de school geen leraren die inclusief onderwijs gaven, maar nu zijn vier leraren daarvoor opgeleid door Light for the World. Ze leerden braille en kunnen communiceren in gebarentaal. In onze klas zitten nu drie blinde kinderen en twee met gehoorproblemen.”

Mogelijkheden

Steven Yakani vindt het belangrijk dat kinderen met een handicap onderwijs krijgen, en zet zich daarvoor in, gesteund door Light for the World. “Het is de bedoeling dat nog meer kinderen met een beperking naar school gaan, en de overheid ondersteunt ons hierin”, zegt hij. “We gaan actief op zoek naar hen, in de omgeving van de school. In een lokaal radioprogramma konden we vertellen over inclusief onderwijs. Bovendien hebben we ons verhaal verteld in kerken, aan pastoors en oudercommissies. Het is belangrijk dat mensen zien dat kinderen met een handicap mogelijkheden hebben en hun kansen kunnen grijpen.”

Gerelateerde Berichten

4 januari 2017

Wereld Brailledag

Lees Voor 4 januari is Wereld Brailledag. Het is de verjaardag van Louis Braille, die in 1825 het eenvoudige maar geniale blindenschrift ontwikkel...

9 december 2016

Succesvol als imker in Rwanda

Lees Voor Steeds meer mooie berichten komen binnen uit het werkgelegenheidsprogramma in Rwanda. Enkele dove jongeren zijn opgeleid tot imker. Vol t...

22 november 2016

Aan de slag met een fysieke beperking

Lees Voor Een film gemaakt in samenwerking met Young Africa over leerlingen met een fysieke handicap in hun opleidingscentra. In samenwerking met ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.