Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

28 juni 2016

Gehandicapte vluchteling wordt vergeten

Interview met Klaas Aikes, programmacoördinator Zuid-Soedan

Zuid-Soedan ervaart momenteel een van de ergste humanitaire crises in de wereld. Sinds de uitbraak van geweld eind 2013, zijn 2,25 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Onder hen bevinden zich blinden, doven, volwassenen en kinderen met uiteenlopende handicaps. Vluchtelingen met een handicap worden echter vaak over het hoofd gezien. Programmacoördinator Klaas Aikes zocht hen op in de vluchtelingenkampen van Zuid-Soedan.

Waarom zijn vluchtelingen met een handicap extra kwetsbaar?

Klaas Aikes: “Voordat mensen een kamp bereiken, moeten ze vaak halsoverkop hun huis verlaten. Degenen met een beperking verdwalen of blijven alleen over omdat zij het tempo van de groep niet bij kunnen houden. Eenmaal in een kamp hebben zij speciale behoeften op het gebied van toegankelijkheid en informatievoorziening. Iemand met een rolstoel of krukken kan problemen hebben om het gebouw van de arts binnen te komen. Een kreupel iemand houdt het niet vol om lang in de rij te staan voor voedsel. Wanneer er geduwd en getrokken wordt, haken zij als eerste af. Blinden hebben moeite om hun weg te vinden in het kamp, bijvoorbeeld om gebruik te maken van sanitaire voorzieningen. Doven kunnen vaak niet lezen en schrijven en missen daardoor vitale informatie over activiteiten in het kamp. Er is geen onderwijs voor kinderen met een handicap met als gevolg dat zij doelloos rondhangen. In het kampbestuur zijn zelden mensen met een handicap vertegenwoordigd, waardoor er onvoldoende rekening wordt gehouden met hun specifieke situatie. Kampleiders zijn weliswaar van goede wil, maar onvoldoende in staat om de juiste zorg te organiseren voor deze kwetsbare groep.”

Wat doet Light for the World?

“In de kampen Mahad en Gumbo helpen we de kampleiding om voorzieningen, zoals toiletten, toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. We zorgen er ook voor dat medische zorg beschikbaar komt. We ondersteunen de weerbaarheid van gehandicapten, zodat hun stem gehoord wordt wanneer er besluiten genomen worden. Kinderen met een handicap worden gerevalideerd en krijgen waar nodig een hulpmiddel aangemeten. Leuk om te melden is dat we voetbalteams hebben gevormd, waarin jongeren met en zonder handicap samen spelen. Zo krijgen ze meer begrip voor elkaar en leren ze om elkaar te helpen.”

Wat heeft op jou de meeste indruk gemaakt?

“Ik ontmoette een meisje. Haar gebroken been was niet goed geheeld bij gebrek aan medische zorg. Ze had veel pijn. Gelukkig konden we een operatie voor haar regelen en we instrueerden de moeder welke oefeningen er gedaan konden worden. Ze loopt nu weer net zo goed als andere meisjes. Ik heb ook het voetbalteam ontmoet waar jongeren uit verschillende stammen samenkomen. Interactie tussen stammen zie je zelden in Zuid-Soedan. Dankzij de verbroedering tussen deze jongeren gaan ook de ouders beter met elkaar om. Dat geeft hoop voor de toekomst!”

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.