Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

4 december 2015

Papa Maurice kan weer zien

“Een ramp is het”, roept zijn vrouw ons toe. We zijn thuis bij papa Maurice in een hutje diep in de binnenlanden van Congo. Hij schuifelt rond in een veel te grote broek en een T-shirt dat ooit wit moet zijn geweest. Hij is op zoek naar zijn stoel. Papa Maurice is namelijk al een paar jaar blind. Daardoor kan hij niet meer alleen naar het toilet en erger: naar het bos om eten te zoeken.

Honger

“We lijden honger”, legt zijn vrouw uit, “want hij kan de hele dag alleen nog maar in die stoel zitten”. Papa Maurice heeft al laten weten dat hij er wel een kip voor over heeft om weer te kunnen zien. Blind zijn is een ware ramp in de jungle van Congo waar alle paadjes onverwacht diepe gaten hebben.

Enige oogarts

Dokter Richard Hardi is een Hongaarse oogarts die werkt voor Light for the World. Hij is de enige oogarts in een gebied met zo’n 10 miljoen mensen. Hij werkt in een ziekenhuis in de stad, maar gaat een paar keer per jaar met een jeep en uitgeholde boomstam de bush in om mensen te opereren. Mensen die normaalgesproken nooit en te nimmer de reis naar zijn oogziekenhuis in de stad zouden kunnen betalen. Dokter Richard komt nu naar hen toe en helpt ze gratis.

Verbluffend

Het resultaat is verbluffend als het verband van zijn gezicht af gaat. Papa Maurice wijst de wereld om hem heen aan en roept: “Daar staat de dokter, daar staat een boom…”. Hij raakt niet uitgepraat en klapt in zijn handen van geluk.

Foto: Arjan Lock

Gerelateerde Berichten

3 februari 2017

Sight for Africa draagt activiteiten over

Lees Voor Sight for Africa Foundation heeft zich vele jaren ingezet voor de bestrijding van blindheid in Botswana. Eind december 2016 heeft het bes...

25 november 2016

Black Friday

Lees Voor Vandaag is het Black Friday. Een dag waarop je wereldwijd koopjes met flinke korting kunt scoren. Kies je voor jezelf, of bezorg je ieman...

15 november 2016

Testers gezocht voor beeldschermloepen

Lees Voor Hartelijk dank Zoomax voor het doneren van twee mobiele beeldschermloepen voor onze projecten in Ethiopië en Rwanda. Voordat ze worden v...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.