Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

15 juli 2013

Historisch akkoord geeft blinden toegang tot meer boeken

Eind juni is in Marokko een historisch akkoord gesloten tussen de Wereld Blinden Unie en de WIPO; de internationale organisatie die waakt over intellectueel eigendom. Het akkoord bepaalt dat toegankelijk gemaakte boeken voortaan mogen worden gedeeld met landen binnen hetzelfde taalgebied. Hiermee komen er per taalgebied vele duizenden extra titels beschikbaar voor blinden en slechtzienden.

Rechten

In het verleden moest ieder land afzonderlijk publicatierechten regelen voor het uitgeven van een boek in braille, grootletterdruk, audio of digitale vorm. Zo kon het gebeuren dat de Verenigde Staten 80.000 dollar moesten investeren om de Harry Potter reeks te publiceren in aangepast formaat, terwijl datzelfde werk al was gedaan in andere landen.

Akkoord

Argentinië beschikte over 63.000 en Spanje 102.000 titels in aangepast formaat. Internationale regelgeving verhinderde dat deze titels werden uitgewisseld. Met het nieuwe akkoord zijn er ineens meer dan 150.000 boektitels beschikbaar voor Spaanstalige gebieden. Dat is goed nieuws voor blinden in Chili, Colombia, Mexico, Nicaragua en Uruguay. Ook blinden die niet meer in hun thuisland wonen profiteren van dit akkoord.

Blinden Unie

De Wereld Blinden Unie en andere belangenorganisaties hebben vijf jaar lang hard gestreden voor dit akkoord. De WIPO heeft uiteindelijk de belangen van de doelgroep zwaarder laten wegen dan de belangen van auteurs. De bezwaren van de WIPO hadden voornamelijk betrekking op de kans op ongeoorloofde verspreiding van beschermd materiaal.

Van alle gepubliceerde boeken komt momenteel slechts 5% in aangepaste vorm beschikbaar. In ontwikkelingslanden is het zelfs minder dan 1%. Light for the World is als belangrijke brailleproducent in o.a. Indonesië zeer opgetogen over dit historische akkoord.

Gerelateerde Berichten

12 januari 2021

De 15 minuten die Lina’s leven veranderde

Lees Voor Blindheid komt veel vaker voor in ontwikkelingslanden dan in Westerse landen. In Sub-Sahara Afrika zijn de cijfers van mensen met blindhe...

5 januari 2021

Bonzen op de voordeur

Lees Voor De vaders en moeders zaten op kleurrijke kleedjes op de grond. Hun kind op de arm, op schoot of liggend voor zich op de grond. Ik was op ...

18 december 2020

Maak kennis met onze nieuwe naam: SeeYou

Lees Voor Per 1 januari hebben we een nieuwe naam: SeeYou! We gaan als zelfstandige organisatie verder en kunnen daardoor nog effectiever, en nog d...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van SeeYou.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.